Basque Culinary Centerrek ostegun honetan iragarri duenez, Getariako Elkano jatetxeko Aitor Arregi sukaldaria, Michelin izar bat duena eta The World's 50 Best Restaurants zerrendan 28. zenbakia duena, izango da fakultateko patronatuko eta ikerketa gastronomikorako zentroko kide berria.

Patronatua Basque Culinary Center Fundazioaren organo gorena da, eta euskal sukaldari ospetsuek osatzen dute, hala nola Juan Mari eta Elena Arzak, Pedro Subijana, Martin Berasategui, Karlos Argiñano, Eneko Atxa, Hilario Arbelaitz eta Diego Guerrerok, Gipuzkoako Foru Aldundia, Mondragon Unibertsitatea, Donostiako Udala eta beste erakunde batzuekin batera.

Tokiko hornitzaileekiko harremana

BCCk ohar batean nabarmendu duenez, Aitor Arregiren lanaren "ezagutza sakona eta produktuarekiko, pertsonekiko eta ingurunearekiko errespetua" dira Arregiren lanaren zutabeak, eta nabarmendu du "gastronomiaren inguruan duen ikuspegia artisauekin, arrantzaleekin, hornitzaileekin eta tokiko hornitzaileekin duen harreman zuzenean" hasten dela.

"Hiru belaunalditan transmititutako" balio horiek Elkano jatetxean gauzatzen dira, eta "bikaintasunean eta errespetuan oinarritutako proposamen gastronomiko bat eskaintzeko lehengaia ulertzea da haien identitate-zeinua", BCCren arabera.

Aitor Arregiren etorrerak gastronomiari "begirada" emango dio Basque Culinary Centerren, izan ere, "lurraldea, itsasoa, kultura, tradizioa, lurraldea, ondarea, sukaldaritza paisaia eta, batez ere, bikaintasuna eta mahaikideen zaintza" ditu abiapuntu, unibertsitate gastronomikoaren arabera.

Elkano jatetxea

Aitor Arregik (Getaria, 1971) Elkano jatetxeko negozio familiarrean murgilduta eman zuen haurtzaroa, eta 2002an hasi zen lanean, belaunaldien arteko erreleboa ziurtatuz.

Elkanok 2014an lortu zuen bere lehen Michelin izarra, Aitor Arregiren aitaren heriotzaren urtean, eta haren semeak esan zuen bizirik jarraituko zuela jatetxea dagoen bitartean.

BCCren arabera, Elkano "munduko arrain-jatetxerik onenetako bat" da, eta arrakasta handia izan du itsas terruñoei buruz duen ezagutzan eta biztanleekin duen harreman estuan.

"Espero dut gure lurraren beharrak eta bertuteak behar bezala deskribatu ahal izatea, hau da, ura eta lurralde horren ezagutza, gure marinelengan pertsonifikatuta. Nahiago nuke kamiseta berria ondo defendatu ahal izatea, janzteko aukera ematen baitidate", adierazi du Aitor Arregik.

Arregiren inkorporazioa patronatuaren seihileko bileran hartu da, eta bertan GOe-Gastronomy Open Ecosystem eta EDA Drinks & Wine Campus proiektuaren aurrerapenak ere aurkeztu dira.