Europar Batasuneko merkatutik usain ketuak ematen dituzten gehigarriak "lehenbailehen" kentzea proposatuko du Europako Batzordeak, eta, estatu kideak ados badaude, neurria 2024ko hasieran egon liteke indarrean.
Hala berretsi zuen asteazken honetan Stefan de Keersmaecker Osasun Publikoaren eta Elikagaien Segurtasunaren Europako Exekutiboko bozeramaileak, joan den astean Europako Batzordeak Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzari (EFSA) agindutako elikagai-gehigarri horiei buruzko txosten baten emaitzak jaso ostean. Txosten horrek ondorioztatu du minbizia sortzeko arriskua dutela.
"Batzordearen lehentasun nagusia herritarren osasuna da: jaten ditugun elikagaien eta erabiltzen ditugun produktuen segurtasuna", azpimarratu zuen De Keersmaeckerrek.
Kantzerigenoa
Lan horren barruan, Batzordeak eskatu zuen EFSAk ebaluazio zientifikoa egin zezala eta ke-aromen segurtasunari buruzko irizpenak eman zitzala, haien genotoxikotasuna ebaluatzeko.
Ebaluatutako zortzi ke-aromei dagokienez, EFSAk ondorioztatu zuen "genotoxikotasun-arazoak daudela edo ezin direla baztertu", adierazi zuen Erkidegoko bozeramaileak.
Hori dela eta, joan den asteko irizpenetan oinarrituta eta segurtasun-arazoak ikusita, Batzordeak "berehala" hasi zituen elkarrizketak estatu kideekin EBk kasuan kasuko aromak baimentzeari buruz, herritarren osasuna babesteko.
"EFSAren irizpenetan oinarrituta eta estatu kideen iritziak kontuan hartuta, Batzordeak ke-usain horiek EBko merkatutik lehenbailehen kentzea proposatuko du. Estatu kideen babesa badu, baliteke EBko merkatutik ke-aromak kentzea 2024. urtearen hasieran ", amaitu zuen bozeramaileak.
Elikagai askotan
Ke-aromak elikagaiei gehitzen zaizkie, hala nola haragia, arraina edo gazta, ohiko ketze-prozesuaren alternatiba gisa. Baina beste elikagai batzuetan ere erabil daitezke, hala nola zopetan, saltsetan, edarietan, patata frijituetan, izozkietan eta gozokietan.
Erabilera-lizentziak berritu direnez, Europako Batzordeak zortzi gehigarriren segurtasunari buruzko txosten bat eskatu zion Parman (Italia) egoitza duen AFSAri, eta azaroaren 16an eman zuen erabakia.
Azken hamar urteetan EBn erabili diren eta beste hamarkada baterako erabilera berritzea eskatu duten zortzi produktuek -merkatuan dauden beste bik ez dute berritzerik eskatu- genotoxikotasun-arriskuak dituzte.
Genotoxikotasuna substantzia kimiko batek zelulen material genetikoa kaltetzeko duen gaitasuna da. Zelula baten barruko informazio genetikoan gertatzen diren aldaketek edo mutazioek minbizia edo herentziazkoak bezalako gaixotasunak garatzeko arriskua areagotu dezakete, EFSAren arabera.
Toxikotasun-mota horretarako, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak ezin du erabilera-maila segurua definitu.