Basque Culinary World Prize sarirako hautagaitzak aurkezteko epea asteazken honetan ireki da, eta maiatzaren 31n itxiko da. Hala ere, nazioarteko sukaldari ospetsuek osatutako epaimahai batek urrira arte ez du irabazlearen izena iragarriko Donostian egingo den ekitaldi batean.

100.000 euroko saria

Sari hori Eusko Jaurlaritzak eta Basque Culinary Centerrek ematen dute, eta 100.000 euro bideratuko dira "sukaldaritzaren botere eraldatzailea" adierazten duen proiektu batera, hainbat arlotan: hezkuntza, osasuna, nutrizioa, ingurumena, teknologia, berrikuntza, ekintzailetza, industria eta garapen sozial edo ekonomikoa.

Saria azaroan emango da, Euskal Herrian ere egingo den gala batean.

Gastronomiako profesionalek eta erakundeek, orain, chefak izendatu ahal izango dituzte, "gastronomia aldatzeko eragile" nola bihur daitekeen erakusteko.

"Sari honek gastronomia-komunitatearen ezagutza kolektiboa eskatzen du, mundu osoko sukaldaritza-profesionalak ezagutzeko, eta sektorean esperientzia profesionala duen edozein sukaldariri irekita dago, sukaldaritza-kultura, nazionalitatea edo ospea edozein izanda ere", nabarmendu dute haren bultzatzaileek ohar batean.

Aurreko irabazleak

Andres Torres sukaldari espainiarrak irabazi zuen bederatzigarren edizioa. Aurreko sarituak Ebru Baybara (Turkia, 2023an), Fatmata Binta (Sierra Leona, 2022), Xanty Elías (Espainia, 2021), José Andrés (Espainia/AEB, 2020), Anthony Myint (AEB, 2019), Jock Zonfrillo (Australia, 2018), Leonor Espinosa (Kolonbia, 2017) eta María Fernanda di Giacobbe (Venezuela, 2016) izan ziren.