Espainiako Elikadura Segurtasunaren eta Nutrizioaren Agentziak (AESAN), Espainiako Kontsumo Ministerioaren mendekoak, Casa Mateu markako ardi esne gordinarekin egindako plasta biguneko gazta sorta guztiak kentzeko eskatu du, 'Salmonella' dutelako; era berean, etxean dutenei ez kontsumitzeko gomendatu die.
Produktuaren izena 'Tou Casa Mateu' da eta 400 gramoko pisua ditu. Eskura dugun informazioaren arabera, Valentziako eta Kataluniako autonomia-erkidegoei egin zaie hasierako banaketa, baina ez da baztertzen birbanaketak egitea.
AESANek Informazioa Azkar Trukatzeko Sistema Koordinatuaren (SCIRI) bidez izan du alerta horren berri, Kataluniako osasun agintariek jakinarazi duten alerta baten bidez.
Informazio hori autonomia-erkidegoetako agintari eskudunei helarazi zaie, Informazioa Azkar Trukatzeko Sistema Koordinatuaren (SCIRI) bidez, bai eta Osasun Alertak eta Larrialdiak Koordinatzeko Zentroari ere (CCAES), ukitutako produktuak merkaturatze-kanaletatik erretiratu direla egiaztatzeko eta, hala badagokio, kasu posibleen berri emateko.
Produktu hau kontsumitu baduzu eta salmonelosiarekin bateragarria den sintomatologiaren bat baduzu, osasun-zentro batera joatea gomendatzen da.
Zer da salmonelisia?
Salmonelosia 'Salmonella' generoko bakterioek eragindako infekzioa da. Bakterio horiek heste-traktuan eragiten dute, eta hainbat sintoma eragin ditzakete gizakiengan. Jarraian, salmonelosiaren alderdirik garrantzitsuenak aurkezten dira:
Salmonelosia, orokorrean, 'Salmonell'a bakterioarekin kutsatutako elikagaiak edo ura kontsumituz transmititzen da. Hauek dira ohiko infekzio-iturriak:
- Haragi gordina edo gutxi egosia, bereziki oilaskoa eta hegaztien produktuak.
- Arrautza gordinak edo gutxi egosiak dituzten arrautzak eta produktuak.
- Esnea eta pasteurizatu gabeko esnekiak.
- Kutsatu diren fruta eta barazki gordinak.
- Ur kutsatua.
Salmonelosiaren sintomak infekzioa izan eta 6 ordu eta 6 egun bitartean agertzen dira, eta 4-7 egun iraun dezakete. Sintomarik ohikoenak hauek dira:
- Beherakoa; handia izan daiteke.
- Sukarra.
- Sabeleko mina eta karranpak.
- Goragaleak eta okadak.
- Buruko mina.
Kasu larrietan, bereziki sistema immunologiko ahulduak dituzten pertsonetan, infekzioa hesteetatik odol-uharrera eta gorputzeko beste atal batzuetara heda daiteke, eta hori hilgarria izan daiteke.
Salmonelosia Salmonella bakterioaren presentzia detektatzen duen gorozki analisi baten bidez diagnostikatzen da. Kasu batzuetan, odol analisiak ere egin daitezke.
Tratamendua sintomen maneiuan eta deshidratazioaren prebentzioan zentratu ohi da. Honako hauek sartzen dira:
- Likido ugari edatea, deshidratazioa prebenitzeko.
- Atseden hartu eta gorputza bere onera etortzen utzi.
- Kasu larrietan, zain barneko likidoak beharrezkoak izan daitezke.
Antibiotikoak ez dira gomendatzen salmonelosi ez-konplikatuan, bakterioaren eramaile-egoera luzatu baitezakete. Hala ere, kasu larrietan edo sistema immunologiko konprometituak dituzten pertsonetan, antibiotikoak beharrezkoak izan daitezke.
Salmonelosia prebenitzeko neurriek honako hauek hartzen dituzte barne:
- Elikagaiak behar bezala kozinatzea, bereziki haragia eta arrautzak.
- Saihestu esne eta pasteurizatu gabeko esnekiak.
- Ongi garbitu frutak eta barazkiak kontsumitu aurretik.
- Sukaldean higiene egokia erabili, hala nola, elikagai gordinak erabili ondoren, eskuak, tresnak eta gainazalak garbitu.
- Ez kontsumitu tratatu gabeko urik edo seguruak ez diren iturririk.