Nature Medicinen gaur argitaratu den azterlan batek eritritol gozagarri artifizialaren kontsumoa lotu du, miokardio-infartua eta garun-hodietako istripua (iktusa) gertatzeko arrisku handiagoarekin.

Cleveland Klinikak (Ohio, Estatu Batuak) zuzentzen du ikerketa, eta 4.000 pertsona baino gehiagorekin egin da Estatu Batuetan eta Europan. Ikerketa horren arabera, odoleko eritritol-maila altuenak dituzten pertsonek arrisku handiagoa dute bihotz-gertaera larri bat izateko.

Ikerketak berretsi duenez, eritritolak plaketak -organismoko odoljarioak gerarazteaz arduratzen diren zelulak- aktibatzen laguntzen du, eta, beraz, koaguluak sortzen ditu, ikerketa preklinikoetan ikusi den aurkikuntza.

"Edulkoratzaileak, hala nola eritritola, azkar-azkar jarri dira modan azken urteotan, baina sakonago ikertu behar dira epe luzera izango dituzten ondorioak", adierazi du Stanley Hazenek, ikerketaren egile nagusiak eta Lerner Ikerketa Institutuko Zientzia Kardiobaskularren Saileko buruak eta Cleveland Klinikako Kardiologia Zerbitzuko zuzendarikideak.

"Gaixotasun kardiobaskularrak denborarekin pilatzen dira, eta kardiopatiak dira mundu osoko heriotza-eragile nagusiak. Ziurtatu behar dugu jaten ditugun elikagaiek ez dutela modu ezkutuan laguntzen", azaldu du Hazenek.

Eritritola, artoaren azukrearen hartziduratik lortzen dena, azukrea baino %70 gozoagoa da gutxi gorabehera, eta azukrearen edo sakarinaren ordezko gisa erabiltzen da, ez duelako ez kaloriarik ez karbohidratorik ematen.

Eritritola duten produktuak obesitatea, diabetea edo sindrome metabolikoa duten pertsonei gomendatzen zaizkie, azukre edo kaloriarik ez kontsumitzeko.

Hala ere, pertsona horiek arrisku handiagoa dute bihotz-hodietako arazoak izateko, hala nola miokardioko infartuak eta iktusa.

ZUZENEAN ODOL-UHARRERA

Irentsi ondoren, eritritola ez da metabolizatzen, odol-fluxura pasatzen da eta gernuaren bidez kanporatzen da.

Giza gorputzak eritritol kantitate txikiak sortzen ditu berez, eta, beraz, beste edozein kontsumo metatu daiteke.

Ikerketak ohartarazten duenez, zaila da gozagarri artifizialak neurtzea, eta etiketatze-baldintzak oso txikiak dira, eta askotan ez dituzte banakako konposatuak zerrendatzen.

Eritritolaren kasuan, Medikamentuaren Agentzia Ofizialak (FDA) "normalean segurutzat" hartzen duen produktua denez, esan nahi du ez dela epe luzeko segurtasun-azterketarik egin behar.

Hala ere, autoreek uste dute garrantzitsua dela segimendu-azterketak egitea, biztanleria orokorrean egindako aurkikuntzak baieztatzeko.

"Gure azterketak frogatzen duenez, parte-hartzaileek artifizialki gozatutako edari bat kontsumitzen zutenean, prozesatutako elikagai askotan dagoen eritritol kantitate batekin, odolean nabarmen igotzen ziren egunetan, koagulazio-arriskuak areagotzeko behatutakoak baino askoz maila altuagoak", azaldu du Hazenek.

Horregatik, azterlanak azpimarratzen du garrantzitsua dela "segurtasun-azterketa gehiago egitea, gozagarri artifizialek oro har eta eritritolak, bereziki, epe luzean izan ditzaketen ondorioak aztertzeko, miokardio-infartuaren eta garun-hodietako istripuaren arriskuez, batez ere gaixotasun kardiobaskularra izateko arrisku handiena duten pertsonengan".

Bestalde, autoreek medikuari edo dietista tituludun bati kontsultatzea gomendatzen dute, elikadura-aukera osasungarriei eta gomendio pertsonalizatuei buruzko informazio gehiago lortzeko.