- Joan den astean EAEko 20 ikastetxetako jantokietan izandako histamina-intoxikazioak, azkenean, 111 ikasleri eragin zien, Jokin Bildarratz Hezkuntzako Euskal Sailburuak atzo emandako agerraldiaren zifren eguneratzearen arabera.

Hezkuntza arduradunak datu hori eman zuen Elkarrekin Podemos-IUk Eusko Legebiltzarraren osoko bilkuran egindako galderari erantzunez. Isabel González parlamentariak zalantzan jarri zuen “kasualitatea” izan daitekeela intoxikazio hori kanpoko janariak banatzeko zerbitzua kontratatzen duten ikastetxeetako jantokietan gertatzea, ez beren sukaldeak dituzten ikastetxeetan. Horregatik, “milaka menu” prestatzen dituzten enpresa handien kontratazioan oinarritutako eskola-jantokien eredua kritikatu zuen, “ordu askoan” biltegiratu eta garraiatzen baitira.

Bildarratzek adierazi zuen euskal ikastetxeetan jantokiko zerbitzua “araudian ezarritako kalitate eta segurtasun estandar zorrotzenen arabera” ematen dela. Histamina bidezko intoxikazioari dagokionez, Osasun Sailak egindako ikerketaren arabera, 20 ikastetxek (17 Gipuzkoan eta 3 Bizkaian) eta 111 ikaslek (1.705 gazte) hartu zuten parte.

Sailburuak esan zuen, lehenengo intoxikazio-kasuen berri izan bezain laster —atuna tomatearekin egindako plateretan histaminak eragindakoa—, loteak identifikatu zirela trazabilitate-sistemari esker, eta “bi ordu baino gutxiagoan” guztien banaketa gelditu zela.

Bildarratzek esan zuen beharrezkoa dela elikagaien ikerketari buruzko txostenaren ondorioak jakin arte itxarotea, eta berretsi egin zuen Hezkuntza Sailaren konpromisoa, “ikastetxeetako elikadura bezalako zerbitzu sentikor baten aurrean segurtasun eta kontrol neurriak areagotzen jarraitzeko”. Ildo horretatik, jakinarazi du ikasturte honetan 84.300 ikasle inguru bazkaltzen dutela egunero ikastetxeetan, eta catering-enpresen bidez eguneko menuetatik 33.000 inguru ematen direla.