Euskadiko ondare handienetako bat da, eta bere motor ekonomiko nagusietako bat ere bai, batez ere Arabako Errioxari buruz hitz egitean.

Hala ere, kontsumoak beherakada handia izan du mundu osoan azken urteotan, batez ere eskualde horren bereizgarri nagusia den barietatearen kontsumoak, eta upategien eta mahastizainen kopuruak ere behera egin izanak kezka eragin du Arabako kuadrilla osoan. Ia aipatu ere egin behar ez litzatekeen arren, ardo beltza da.

Ziurgabetasun egoera horretan, EHUko Analisi Sentsorialen LaborategiaGasteizko campuseko Lascaray ikerketa-zentroan kokatua, produktu horren kontsumoari buruzko inkesta bat egiten ari da, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailak finantzatutako ikerketa-proiektu baten barruan.

Gizakiekin lotutako Ikerketetarako Etika Batzordeak (CEISH-EHU) dagoeneko onartu duen inkesta Donostian, Gasteizen edo Bilbon bizi diren 18 urtetik gorako pertsonei zuzenduta dago, eta web-esteka baten bidez sar daiteke. Izaera anonimo eta konfidentzialekoak, galdetegitik ateratzen diren datuak ikerketa akademikorako soilik erabiliko ditu Gasteizko laborategiak, eta, beraz, ez dira beste erakunde edo enpresa batera transferituko.

Inkesta hainbat ataletan banatuta dago, eta hamar eta hamabost minutu artean baino ez darama beteta. Lehen zatian, galderak kontsumoaren maiztasunarekin, kontsumoaren testuinguruarekin edo produktuari buruzko ezagutzarekin lotuta daude. Bigarrenak zerikusia du inkestatutako pertsonak Arabako Errioxan egiten diren ardoei buruz duen pertzepzioarekin, baita produktua ostalaritza-establezimenduetan edo saltoki handietan aurkitzeko dagoen erraztasunarekin ere; hirugarrenak, berriz, ardo ekologikoak eta horien eskaintza ditu ardatz.

Hurrengo atalak test erako hamabi galdera ditu, parte-hartzailea Arabako Errioxaz eta, zehazki, bertako ardoez duen ezagutzari buruz ebaluatzen dutenak: eskualdeko herriak, ardoa egiteko teknikak, mahats-barietateak edo Errioxa JDK bera dira Lakuaren eta EHUren ikerketa aztertzen duten gaietako batzuk.

Ibilbide garrantzitsua

Ikerketa horretaz gain, laborategiak harreman estua eta luzea du Arabako Errioxako ardo beltzarekin; izan ere, 2008an aitzindaria izan zen Espainiako Estatu osoan, salden kalitatea hobetzeko azken helburua duen analisi sentsorialeko metodo bat egiaztatu baitzuen.

Eskualdean egindako ardo beltz gazteen kalitate sentsoriala ebaluatu ahal izateko tresna komunik ez zegoenez, laborategia lanean hasi zen Idiazabal gaztarentzat aspaldi egiaztatutako metodoa garatzeko. Esperientzia hori berme gisa hartuta, Arabako Errioxako Upategien Elkartearekin (ABRA) lehen harremanak ezarri zituen 2002. urtean, eta, aditu-talde bat osatu ondoren, urtebete eskas geroago hasi zen lana. Bosturteko bat igarota, laborategiak sistema egiaztatzea lortu zuen, eta gaur egun oraindik ere balio du produktuari nota jartzeko.

Metodologia zortzi parametro sentsorial zehatzen ebaluazioan oinarritzen da: ardoaren usainaren intentsitatea, konplexutasuna, aromaren intentsitatea, konplexutasuna, oreka-gorputza, aromaren iraunkortasun globala, ñabardura eta kolorearen intentsitatea. Horietako lautan, ebaluazioaz arduratzen diren pertsonek zenbakizko puntuazioak ez ezik, deskribatzaileak, akatsak eta ertzak ere hartzen dituzte kontuan.