Guztira, hamabi pertsona kutsatu dira Bizkaian, salmonelosi agerraldi baten ondorioz, arrautzekin egindako elikagaien kontsumoarekin lotuta.

Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak, Osasun Publikoko zuzendaritzaren bitartez, ikerketa "sakona" abiatu du salmonela agerraldia eragin duten arrautza sortak identifikatu eta merkatutik kentzeko.

Ikerketan egiaztatu da jatorria ostalaritzako hainbat lokaletan arrautzarekin egindako hainbat elikagai kontsumitzearekin lotuta dagoela, eta arrautza horiek hegazti-haztegi berekoak direla.

Kaltetutako arrautzak Agotzaina S.L. enpresaren izenean dagoen biltze zentrotik banatu dira. (ES-1400380/BI) eta agerraldiarekin lotura izan dezaketenak Aspuru hegazti-ustiategikoak dira, ES480520000045 ekoizle-kodearekin.

Osasun Sailak ohartarazi duenez, enbalatzeko zentro horrek beste ekoizle batzuen arrautzak merkaturatzen ditu, baina horiek ez daude agerraldi horrekin lotuta, eta horiek bai, jan daitezke.

Osasun Sailak zabaldutako neurriez gain —besteak beste, ostalaritzako establezimenduetan eta baserrian kaltetutako produktua kentzea eta merkaturatzea debekatzea—, Bizkaiko Foru Aldundiko Nekazaritza eta Abeltzaintza eta Animalien Osasuneko Zuzendaritza ikerketa bat egiten ari da, kaltetutako baserrian laginak hartuta.

Analisien emaitzen zain, Osasun Publikoak ustiategi horretako arrautzarik eta arrautzekin egindako elikagairik ez kontsumitzea gomendatu du, eta, beraz, horrelakorik ez erabiltzeko eskatu die ostalaritzako establezimenduei.

Horrez gain, herritarrei gogorarazi die udan kontu handiz ibili behar dela tenperatura altuek eragindako intoxikazioak saihesteko, batez ere salmonella bakterioak eragindakoak, izan ere, bakterio hori batez ere elikagaiak egiteko erabiltzen da, tortilla eta maionesa, esaterako, ez dira behar bezala tratatzen.