MADRIL Elikagaien kostuak gora egin zuen joan den uztailean, 2023ko otsailetik izan duen mailarik altuenera arte, Nekazaritza eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) egindako indizearen arabera, batez beste 130,1 puntutan kokatu baitzen, hau da, %1,6ko igoera aurreko hilabetean ikusitako mailarekin alderatuta, eta 2024ko uztailean baino %7,6 gehiago. Hala ere, urteko zazpigarren hilabetean elikagaien prezioak gora egin arren, kostua 2022ko martxoan lortutako errekorra baino %18,8 txikiagoa zen oraindik, Ukrainaren inbasioa hasi ondoren, FAOren indizea 160,2 puntura igo baitzen.

Uztailean, janariaren kostua igo egin zen, eta, horren ondorioz, landare-olioen prezioa %7,1 garestitu zen batez ere. Horren azpi-indizea 166,8 puntukoa izan zen, hiru urtean izan duen mailarik altuena, palma, soja eta ekilore olioen kotizazioen igoeraren ondoriozIgoera horrek nabarmen konpentsatu zuen koltza olioaren prezioen jaitsiera. Zerealen prezio maila, berriz, batez beste 106,5 puntukoa izan zen uztailean, hau da, ekainean baino %0,8 txikiagoa eta 2024ko uztailean baino %3,8 txikiagoa, garagarra eta artoa esportaziorako garestitu ondoren, eta sorgoa eta garia, berriz, jaitsi egin ziren.

Bestalde, FAOren arroz mota guztietarako prezioen indizeak %1,8 egin zuen behera 2025eko uztailean, prezioetan eragina izaten jarraitu baitzuen hornidura esportagarrien ugaritasunak eta inportazioen eskari ahulak. Haragiari dagokionez, FAOren prezio indizea batez beste 127,3 puntukoa izan zen uztailean, hau da, aurreko urtearekin alderatuta, hileko %1,2 eta %6ko igoera izan zuen, maximo historiko berri bat ezarriz, eta esnekiei dagokiena, berriz, 155,3 puntura jaitsi zen, hau da, ekainean baino %0,1 gutxiago, baina 2024ko uztaileko balioa baino %21,5 gehiago.

Alimentos básicos

INFLUENCIA DEL CAMBIO CLIMÁTICO

IVA. La OCU alerta de la “espectacular” subida de los precios, sobre todo siendo España uno de los principales productores de frutas y verduras de la Unión Europea. Así, entre las posibles causas, destaca los efectos del cambio climático, que según el 93% de los consumidores estaría afectando ya al precio de los alimentos, según una reciente encuesta de OCU. En este contexto, OCU advierte de que el precio de los alimentos sigue siendo un 36% más caro que hace tres años. Una situación, según la organización, que precisaría de una nueva bajada del IVA, recuperando los valores reducidos del año pasado, al tiempo que solicita la consideración de la carne y al pescado como alimentos básicos.

Era berean, FAOren arabera, azukrearen prezioen indizea batez beste 103,3 puntutan kokatu zen uztailean, hau da, ekainean baino %0,2 gutxiago, hau da, ondoz ondoko bosgarren hileroko jaitsiera, eta indizea iazko hil bereko mailatik %13,5 beherago kokatu zen.

Igoera hori bat dator beste erakunde batzuek adierazi dutenarekin. Hala, fruten eta barazkien prezioak %18 egin du gora azken 12 hilabeteetan, Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Erakundearen (OCU) datuen arabera, uztaileko KPIaren ondoren fruta eta barazkien partidan “%4,48ko aparteko igoera” izan dela ohartarazi baitu.

Horrela, erosketa-saskiaren prezioek gora egin dute, zortzi supermerkatu katek egindako azterketaren arabera, eta frutak eta barazkiak (%18) ez ezik, haragia eta urdaitegia (%10) eta, neurri txikiagoan, esnekiak (%3) eta drogeriako eta higieneko produktuak (%1) ere garestitu dira.