Gipuzkoako Ostalaritzako Enpresaburuen Elkarteak lokalen barruan %50ean dauden edukierak eta pandemiaren eboluzioaren aurrean gaueko jardueraren ordua "berehala" berreskuratzea eskatzen du, eta "LABIk ezin duela oporrengatik itxi goi-denboraldian" ziurtatzen du.

Talde horretako idazkari nagusiak, Kino Martínezek, Zuzendaritza Batzordeko kide David Vegak lagunduta, errefusatu egin du Donostiako prentsaurrekoan sektore horrek jasotzen duen tratamendua, bere ustez pandemia "gaizki kudeatzearen" ondorioak jasaten baititu.

Martinezek zenbatetsi duenez, Gipuzkoako 200 eta 300 ostalaritza-establezimendu artean itxiko dira datorren urte eta erdian, eta horietako batzuk berriro irekiko dira, nahiz eta beste askok behin betiko utziko duten pertsiana.

Gipuzkoako Ostalaritzako idazkari nagusiak eskatu du sektoreko murrizketak murrizteko eta ostalaritzako kutsadura kontrolatzeko protokoloak Euskadiko gainerako jarduera ekonomikoekin "ekipatzeko".

"Positibo bat agertu ondoren desinfektatzen dugun sektore bakarra gara, langile bakar batek kutsatuta ixten zaiguna", eta hori ez da beste inongo enpresatan gertatzen, salatu du.

Halaber, ukitutako sektoreei laguntzak emateko agindua aldatzeko eskatu du, planteatutako eskaerak, epea bi hilabetez luzatu arren, ez baitira aurreikusitako guztiaren %20ra iritsiko.

Martinezek uste du, gainera, datozen euskal aurrekontuetan laguntza-funts bat jaso beharko litzatekeela 2021ean indarrean egon diren murrizketek kaltetutako sektoreentzat, eta, euskal ostalaritzaren kasuan, iaz baino handiagoak direla.

Gogora ekarri duenez, 2020ko udan goizeko ordu bietara arte ireki zitekeen, edukiera-murrizketarik gabe, gaueko aisialdirako izan ezik (% 60) eta mahai bakoitzeko hamar pertsona mugatuta, barrak irekita zeuden bitartean.

Egoera horren aurrean, oraintxe bertan itxi behar da goizeko ordu batean, %35eko barne-edukiera, mahai bakoitzeko maximoa sei pertsonakoa da eta barrak itxita daude, nahiz eta biztanleen %70 txertatuta egon.

Gainera, esan du ostalaritzak "ez duela inolako zerikusirik bosgarren olatuarekin", eta, nolanahi ere, Euskadiko eragin-tasaren jaitsiera ikasketa-amaierako bidaien amaierarekin eta "ez jaiekin" lotuta dagoela, eta inola ere ez "lau eguneko" edukierarekin.

Gainera, gaueko aisia "profesionalizatua" ematearen alde agertu da, gazteei kontrolaezina den legez kanpoko "botiloiak" antolatzea galaraziko liekeena.

Ostalaritzako lokaletara sartzeko covid pasaportea ezartzearen egokitasunari dagokionez, Kino Martínez ez da Euskadin ezartzearen alde agertu, bere jarduerari eragiten dioten murrizketak desagertu ezean, bestela "kaltegarria" izango litzatekeela uste baitute.

Ostatu-sektorearen aurtengo udako aurreikuspenei dagokienez, Gipuzkoako Ostalaritzak uste du okupazioa %62 ingurukoa izango dela; beraz, iazkoa baino pixka bat handiagoa izango da, %48koa izan baitzen.

Turista nazionalak ere gora egin du, Frantziatik edo Erresuma Batutik etorritakoaren kalterako; tarifak, berriz, 2019ko udan indarrean zeudenak baino %10 txikiagoak dira, gutxi gorabehera.