Effium konpainia herbeheretarrak errendimendu handiko zartaginak garatzen ditu, eta Basque Culinary Centerrek antolatzen duen GOe On The Road gastronomia-sektoreko enpresa berrien nazioarteko lehiaketaren finala irabazi du.
Proiektuak
Azken saioan, ostiral honetan, Donostiako gastronomia ikertzeko fakultate eta zentroaren instalazioetan, Kopenhagetik (Danimarka), Rotterdametik (Herbehereak), Tokiotik (Japonia), Londrestik (Erresuma Batua) eta Bostondik (AEB) igaro diren irabazleek euren proiektuak azaldu dituzte.
Effiumek, Rotterdameko geltokia irabazi zuenak, zartaginak diseinatzen ditu, ohikoek baino bi aldiz bero gehiago harrapatzen dutenak, eta horrek aukera ematen du kozinatze eraginkorragoa eta iraunkorragoa egiteko.
Zartagin berritzaile horien gakoa oinarriaren diseinuan datza, ez baita laua gainerakoetan bezala, baizik eta suziri espazialen motorretan inspiratzen da. Izan ere, Effiumek Europako Espazio Agentziaren laguntza izan du bere ideia garatzeko.
Oraingoz, gas sukaldeetarako zartaginak egiten dituzte, baina 2027rako indukzio sukaldeetarako diseinu berria egitea aurreikusten dute, Surya Prakash 'start up' -aren sortzaileak adierazi duenez.
Ideiak
Finalean zehar, beren ideiak azaldu dituzte epaimahaiaren aurrean enpresa finalista sortu berri guztiek.
Bellyfoodek, Kopenhageko irabazleak, zunda bidez elikatzen diren pertsonentzako janari organikoak garatzen ditu hodian, Line Pedersen fundatzaileak inspiratutako berrikuntza bat, garun-paralisia zuen semeak ez baitzituen dauden prestakinak onartzen.
Fermenstation Tokioko irabazleak ere parte hartu du; bioteknologiako enpresa japoniarra da, eta elikagaien hondakinak balio handiko osagai natural bihurtzen ditu hartziduraren bidez.
The Good Pulse saria eskuratu zuen Londresen, gazta beganoentzako alternatibak sortzeko ideiarekin, ilar moduko lekaleetatik abiatuta; Mycsology Foods, berriz, Bostongo nabarmenena, hainbat elikagairen alternatiba jasangarriak garatzen ditu, hala nola snackak, haien testura eta zaporea erreplikatuz eta gutxieneko prozesatze batekin.
Jardunaldiari hasiera emateko, Joxe Mari Aizega Basque Culinary Centerreko zuzendariak ongietorria eman dio, eta GOe, euskal gastronomia zentroaren etorkizuneko berrikuntza garapenari buruzko erakusketa egin du.
Irabazleak ikerketa proiektu bat garatuko du GOe Tech Center gastronomia-zentro teknologikoan, datorren urrian Donostian inauguratuko dena, eta Basque Culinary Center ekosistemaren lan sarean sartu ahal izango da.