Basque Culinary Centerren Nazioarteko Kontseilua, munduko sukaldari ospetsuenetako batzuek osatua, Perun bilduko da berriro ekainaren 16tik 19ra, "gastronomiaren irismena ospatzeko, sakontzeko eta eztabaidatzeko", 'T' impuy 'lelopean.

Gastón Acurio eta Pía León anfitrioiekin batera, Peruk azken hamarkadetan gastronomiaren hedapenean izan duen papera azpimarratuko du Nazioarteko Kontseiluak, "talentuen, tradizioen eta ideia eraldatzaileen sorleku gisa", BCCtik adierazi dutenez.

Basque Culinary Centerreko egoitza Iker Azurmendi

Hala, adierazi dutenez, Peruk "paper berezia izan du nazioarteko gastronomiak azken hamarkadetan izan duen hedapenaren barruan, sukaldaritzari lotutako topaketa-, eztabaida- eta perspektiben sorkuntza-leku gisa".

Herrialde hori Basque Culinary Centerren Nazioarteko Kontseiluaren lehen bileraren egoitza izan zen 2011n, eta, bertan, 'Biharko sukaldarientzako gutuna' izenekoa kaleratu zen, Nazioarteko Kontseilu horren kide sortzaileek sinatua, besteak beste, Gastón Acurio, Massimo Bottura, René Redzepi, Alex Atala, Ferran Adrià eta Dan Barber sukaldariek.

Besteak beste, Joan Roca (Espainia), Dominique Crenn (Frantzia/AEB), Mauro Colagreco (Argentina/Frantzia), Yoshihiro Narisawa (Japonia), Manu Buffara (Brasil) eta Elena Reygadas (Mexiko) izango dira ekainaren 19an Peruko Unibertsitate Katolikoko (PUCP) auditorioan.

"IRAKITEA"

Ekitaldiak, 'T' impuy 'izenekoak, "irakitea edo irakitea" kontzeptuari egiten dio erreferentzia, eta balio izango du "chef haiek 2011n egin zituzten hausnarketak birpentsatzeko eta sektorearen etorkizunari aurre egiteko, gastronomiaren nonahikotasuna azpimarratuz eta egungo eskaerekin berriz konektatuz, hitzaldi, hitzaldi eta mahai-inguruen bidez".

Basque Culinary Centerrek gidatutako goi mailako topaketaren anfitrioiak Gastón Acurio eta Pía León (Kjolle) chefak izango dira, Peruko gastronomiaren bi erakusle, sukaldaritzaren bidez "herrialdeko biodibertsitate handia" bultzatzen dutenak.

Gainera, Basque Culinary Centerren Nazioarteko Kontseiluak Lima eta Cusco hiriak bisitatuko ditu, "ezagutza hobetzeko, eztabaidak sortzeko eta etorkizuneko apustu partekatuak biltzeko". Topaketa honek hainbat jarduera garatuko ditu hiru egunetan zehar, hala nola kontseiluaren bilera, Basque Culinary World Prize 2024ko irabazlea aukeratzea, eta 'Biharko sukaldariei gutuna' ren eguneraketa.

Sektore gastronomikoak

2024an, Basque Culinary Centerrek Nazioarteko Kontseiluaren urteko XIV. bilera egingo du, eta nazioarteko erreferentziazko destino gastronomikoetan egindako bilerei eta ekitaldiei jarraipena emango die, hala nola New Yorken, Liman, Mexiko D.F.n, Modenan, San Frantziskon, Gironan edo Tokion. Bertan, jasangarritasunari, biodibertsitateari, talentuari eta sektore gastronomikoaren eraldaketari buruz eztabaidatu da, diziplina anitzeko ikuspegi batetik.