Síguenos en redes sociales:

Basque Culinaryk nazioarteko batzorde zientifiko bat sortu du bere bikaintasuna bultzatzeko

Helburua ikuspegi globala lortzea eta euskal elkartearen eta komunitate zientifikoaren, industriaren eta munduko gastronomia-sektorearen arteko loturak sendotzea izango da

Basque Culinaryk nazioarteko batzorde zientifiko bat sortu du bere bikaintasuna bultzatzekoBasque Culinary Center

Basque Culinary Centerrek (BCC) nazioarteko batzorde zientifiko bat sortu du bere ekosistema gastronomikoaren bikaintasun ikertzailea bultzatzeko. Batzorde hori elikagaien zientzia eta teknologia, nutrizioa edo mikrobiologia bezalako arloetako munduko adituek osatzen dute.

Izen handiko kideak

Batzorde horrek estrategia zientifikoa bideratuko du eta GOeâGastonomy Open Ecosystem bezalako funtsezko proiektuen aurrerapena indartuko du. Batzorde hori, besteak beste, Ole Mouritsen fisikariak (Kopenhageko Unibertsitateko irakaslea eta gastrofisikan espezializatua) eta Pia Sörensen (Harvardeko irakaslea eta elikagaien hartziduretan gurua) osatzen dute.

Organo horrekhalaber, elikagaien segurtasunean, gastronomiansukaldaritzaren berrikuntzan , jasangarritasunean, elikaduraren ekonomian, biokimikan, bioteknologian eta ikerketaren kudeaketan mundu mailako adituak biltzen ditu, BCCk ostegun honetan ohar baten bidez jakinarazi duenez.

Kideen artean daude Suzanne Devkota Cedars-Sinaiko irakasle elkartua, dietak hesteen osasunean duen eragina ikertzen duena, eta Rob Dunn biologoa, mikrobiarrek gorputzean eta etxean duten biodibertsitatea aztertzen duena.

Hiroaki Kitano Sony AIko CEOaJean-Xavier Guinard Kaliforniako Unibertsitateko irakaslea, Katie Stebbins Tuftseko Food & Nutrition Innovation Instituteko zuzendari exekutiboa, Paula Varela ikertzailea, Iñaki Martínez de Albéniz soziologoa, María José Sanz ekofisiologoa eta Line Gordon Stockholmeko Erresilientzia Zentroko zuzendaria ere badaude.

Ikuspegi orokorra

Batzordeko kideak, ezarritako protokoloen arabera txandakatuko direnak, hainbat herrialdetakoak dira, eta beren eginkizuna ikerketa, ezagutzaren transferentzia eta berrikuntza indartzeko ikuspegi globala eta diziplina anitzekoa ematea izango da.

Haren zeregina funtsezkoa izango da lehentasunezko ikerketa-arloak zehaztekoproiektu eta politika instituzionalak berrikusteko eta kalitate zientifikoko estandar gorenak bermatzeko, doktorego-programari arreta berezia eskainiz, Gastronomia Fakultateak zehaztu duenez.

Loturak sendotuz

Halaber, diziplinarteko eta nazioarteko lankidetza sustatuko du, eta Basque Culinary Centerren, komunitate zientifikoaren, industriaren eta gastronomia-sektore globalaren arteko loturak indartuko ditu.

Basque Culinaryk ziurtatu duenez, masterrak gehituz, doktoregoa hedatuz eta gastronomiako zentro teknologikoa, GOe Tech Centerâ â nahiz kualitatiboa, maila altuko diziplina anitzeko taldearekin, hazi denez, beharrezkoa da gida aditu hau, ikerketaren bikaintasunean jarraitzeko.