Basque Culinary Centerrek 228 milioiko inpaktu ekonomikoa eragin du 2012tik
Gastronomia sustatzeko plataforma horrek 125 milioi euroko ekarpena egin zion BPGari, eta 39 milioi euro itzuli zitzaizkion administrazioari.
Basque Culinary Centerrek (BCC) 228 milioi euroko inpaktu ekonomikoa eragin du 2012tik, 125 milioi inguruko ekarpena egin dio BPGri eta 39 milioi itzuli ditu administraziora, erakunde horrek azken hamarkadan izan duen 'erradiografia' egiten duen ikerketa baten arabera.
Ikertalde aholkularitza-enpresak egindako txostena ostegun honetan aurkeztu du BCCren Patronatuaren bileran. Patronatu hori Euskadiko chef ospetsuenek osatzen dute, besteak beste, Juan Mari eta Elena Arzak, Pedro Subiajana, Martín Berasategui, Karlos Aguiñano eta Eneko Atxak.
Joxe Mari Aizega BCCko zuzendariak ziurtatu du "Basque Culinary Centerren inpaktu sozioekonomikoaren ebaluazioa" txostenean jasotako emaitzek "harrotasun eta poztasun nahasketa" sortzen diotela, ekosistema gastronomiko horrek jarraitutako goranzko bidea agerian uzten dutelako.
Bere jardueraren gorakada diru-sarreren eta gastuen bolumenari dagokio, baita ingurunean sortutako inpaktu ekonomikoari ere; izan ere, 2012-2022 azken hamarkadan 228 milioikoa izan da, BPGari 125 milioi inguruko ekarpena egin dio eta diru-kutxa publikoetarako -zergen eta gizarte-kotizazioen bidez- 39 milioiko itzulera izan du.
2022ko ekitaldiari dagokionez, bilakaerari eta eraginari buruzko datuak nabarmen igo dira 2018koekin alderatuta, aholkularitza-enpresak berak egindako aurreko txostenaren emaitzak kontuan hartuta.
Horrela, 2022an, Basque Culinary Centerren inpaktu globala 35,6 milioikoa da (2018an baino % 46 gehiago), eta 19,5 milioiko ekarpena egiten dio BPGari ( % 47 gehiago). Horrek esan nahi du administraziora 6,6 milioi baino gehiago itzuli direla (2018an baino % 54 gehiago).
Ikertaldeko ordezkari Miren Fernández Gaztelu arduratu da azterlanaren ondorioak azaltzeaz. Gainera, adierazi du BCC enplegua sortzeko ekosistema gisa finkatu dela, eta "talde gaztea" duela, batez beste 37 urte dituena.
Irakasleek, ikertzaileek edo sukaldaritzaren, komunikazioaren eta marketinaren eremuko profesionalek "diziplina anitzeko" talde bat osatzen dute, eta 2022an guztira 164 enplegu izan zituen.
Nabarmentzekoa da, halaber, "emakumeen enpleguaren" garrantzia. BCC Innovation zentroaren kasuan, ordezkaritza hori % 64ra igotzen da, eta 9 ehuneko-puntutan gainditzen du emakumeen ordezkaritza zerbitzuen sektoreari lotutako euskal lan-merkatuan.
Basque Culinary Centerrek aurrera egin du lau jarduera-esparrutan: prestakuntza, gastronomia sustatzeko plataforma, ikerketarako zentro teknologikoa eta enpresa-ekosistema eta ekintzailetza.
Fernández Gazteluk azaldu duenez, azken hamarkadan sortutako inpaktu-zifretatik harago, epe ertain eta luzerako eraldaketa-ildo berriak aipatzen dira 2030erako, eta horren gainean hedapen garrantzitsua proiektatzen da proiektu estrategikoekin, hala nola GOe-rekin (egoitza Donostian ezarriko da) eta ardoari eta edariei buruzko zentroarekin (EDA, Araban).
Prestakuntzak, 4.360 ikasle ingururekin, erakunde honen motorra eta bihotza izaten jarraitzen du. Jarduera horrek bere esparru akademikoa sendotzen du, guztira 463 ikaslerekin 2022-2023 ikasturtean, graduan, masterrean eta doktoratu berrian banatuta.
Gastronomia sustatzeko plataformak, bestalde, 167 jarduera garatu zituen iaz, 20.000 parte-hartzaile ingururen presentzia "fisikoa" sustatzeko, eta hainbat ekitaldi antolatu zituen, hala nola Basque Culinary World Prize saria ematea, "Gastronomiaren Nobel saridun gisa duen jarrera indartzeko".
Ikerketaren esparruan, BCC Innovation zentro teknologikoak 36 laguneko lantaldea du, eta osasunarekin, jasangarritasunarekin, eraldaketa digitalarekin edo sektore-azterketarekin lotutako 90 proiektuko zorro baten inguruan lan egiten dute.