Dieta osasungaitz batek prostatako minbizi-arriskua areagotzen du
Patroi dietetiko zuhurraren ezaugarri nagusia gantz gutxiko esnekiak, barazkiak, frutak, osoko zerealak eta zukuak jatea da
Bizimodu osasungarria izateak funtsezko giltzarriak ditu ariketa fisikoa egitea eta elikadura osasungarria eta orekatua izatea, baina bi alderdi horiek onura handiak ekartzen dizkiote osasunari eta bizi-kalitatea hobetzen duten arren, dietak balio erantsia du; izan ere, Karlos III.a Osasun Institutuko (ISCIII) ikertzaileek zuzendutako azterlan baten arabera, dieta ez oso osasungarria egiteak prostatako minbizi oldarkorra garatzeko arriskua areagotu lezake.
"Gure emaitzen arabera, osasungarriak ez diren ohitura dietetikoak saihestea izan liteke prostatako minbizi oldarkorrari aurrea hartzeko elikadura-estrategiarik onena", esan du ikerketaren egile nagusiak, Adela Castelló-Pastor doktoreak, ISCIIIkoak eta Sareko Ikerketa Biomedikoaren Zentrokoak (CIBERESP).
BJU Internationalen argitaratutako European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition kohorte espainiarraren azterketak 1992tik 1996ra bitartean Espainian errekrutatutako 15.296 gizonen dietak ebaluatu zituen. Gizon horien artean, prostatako 609 minbizi-kasu identifikatu ziren 17 urteko jarraipeneko erdibitzaile batean. Dietak mendebaldekoak, zuhurrak eta mediterraneokoak izan ziren.
Mendebaldeko eredu dietetikoan, gantz, haragi prozesatu, zereal findu, gozoki, edari kaloriko, aurrez prestatutako jaki eta saltsak jaten ziren, eta gantz gutxiko esnekiak eta osoko zerealak.
Patroi dietetiko zuhurraren ezaugarria da gantz gutxiko esnekiak, barazkiak, frutak, osoko zerealak eta zukuak jaten zirela.
Eta Mediterraneoko dieta-patroiak arrain, barazki, lekale, patata egosi, fruta, oliba eta landare-olio ugari jaten zuen, eta zuku gutxi.
Ikertzaileek ez zuten inolako eraginik atzeman prostatako minbizian, eredu dietetiko zuhurrekin eta mediterraneoarekin, baina eragin kaltegarria izan zuen Mendebaldeko eredu dietetikoan. Efektu hori tumore erasokorretan bakarrik hauteman zen.
Gainera, azterlanaren egilekide nagusiak, Marina Pollán, ISCIII eta CIBERESPek, dio "mendebaldeko produktu dietetikoen ordez dieta mediterraneoko produktu bereizgarriak janez gero, beste gaixotasun kroniko batzuk izateko arriskua ere murriztu liteke".
Temas
Más en Salud
-
Este es el alimento más saludable del planeta: adorado por unos y odiado por otros
-
El sencillo truco a la hora de comer que reduce el riego de padecer obesidad y diabetes
-
¿Tienes dolor al caminar? Todo lo que debes saber del llamado 'síndrome del escaparate'
-
"Es importante no pasar de puntillas por la vida, nos estamos pasando de rosca"