Euskal Sagardoaren sagardo-sagarraren uzta "ugaria eta kalitate handikoa" izan da aurten, Euskal Sagardoa Jatorrizko Deituraren eta Sagardoa Route Gipuzkoako Sagardotegien Elkartearen berri eman dutenez.

Donostiako Trinitate plazan egin den prentsaurrekoan, Euskal Sagardoa ekoizten duten sagardotegiek adierazi dute 2021. urteko uzta "oparotasun eta kalitate" handia duela.

Gainera, azaldu dutenez, "aurtengo udako eguraldi txarrak apur bat atzeratu du heldutasuna kamamila askotan, baina heldutasun mailako beste batzuek iazko erritmoa dute". Irailetik azarora, herriko sagar guztia bilduko da.

Azaldu dutenez, aurtengoa "sagar oso osasuntsua" da eta "iaz baino 0,5 gradu alkohol gutxiago emateko joera du". Gainera, azpimarratu dute "barietate gehienek asko eman dutela", eta horrek aukera paregabea ematen dio sagardogileari "barietate bakoitzaren arabera lan egiteko".

Trinitate plazan Euskal Sagardoan erabiltzen diren 24 sagar-mota nagusietatik bi probatu ahal izan dira: Aritza sagarra eta Geza-miña.

2021. urteko uzta berria Sagardotegien Denboraldian dastatu ahal izango da, eta, udaberritik aurrera, 2021. urteko sagardoaren lehen botilak. Euskal sagardotarako kamamiletan bost milioi kilo biltzea aurreikusten da.

Euskal Sagardoa Jatorrizko Deitura sagardogileen eta sagardotegien artean akordioak egiten ari da, "ekoizpena handitzeko, sektoreak sendotzeko, produktuak posizionatzeko eta kalitatea bermatzeko".

Ildo horretatik, sagar-ekoizleei dei egin die, sagarra landu nahi badute, sagardogilearekin eta Jatorrizko Deiturarekin harremanetan jar daitezen, akordioak bilatzeko eta sagarraren kudeaketa denborarekin lotzeko. Euskal Sagardoak 250 sagar-ekoizle eta 480 bat sagar-hektarea ditu gaur egun. Sagar hau guztia Jatorrizko Deiturako 48 sagardotegitarako erabiltzen da, Euskal Sagardoa ekoizteko.

Gainera, beste 110 hektarea ekoizpenean sartzen ari dira, eta pixkanaka ari dira sartzen. Sagasti berri gehienak Gipuzkoan jarri dira, gehienak Foru Aldundiaren laguntzarekin, baita Bizkaian eta Araban ere.

Euskal Sagardoa Jatorrizko Deiturak 115 sagar mota ditu, eta horietatik 24 dira erabilienak, gozoak eta azidoak (gaziak). Sagardotegi bakoitzak bere nahasketa eta sagardo gogokoena bilatzen du.

Sagardoa Routek, Jatorrizko Deituraren eta Fruitelen lankidetzarekin, eskoletarako 'Sagarraren txokoa' proiektu didaktikoa desegin du.

Bestalde, Gipuzkoako Sagardotegien Elkarteak eta Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteak Euskal Sagardoa Gipuzkoan sustatzeko kanpaina jarriko dute martxan irailaren 18an, kontsumitzaileentzako sariekin.