Urteko Cabralik onena 36.000 euroren truke jarri dute enkantean igande honetan; zifra hori ez da inoiz lortu Asturiasko gazta ezagunenari eskainitako lehiaketa honen 52 edizioetan, hilabeteetan zehar Europako Mendietako kobazulo naturaletan heltzen baita.

Iaz bezala, Oviedoko Llagar de Colloto jatetxeko Ivan Suarez izan da pieza hau eskuratzeko lehiarik handiena egin duena, eta ez du arazorik izango Guinnes World Records azokan aurten munduan enkantean jarriko diren gazten artean garestiena izaten jarraitzeko.

Asturiasko gazta mota ezagun honek marka hori du 2018tik, nahiz eta enkante honetan 6.000 euroan gainditu diren Collotoko Llagarrak iaz ordaindu zituen 30.000 euroak, abuztuko azken igandean Arenas de Cabralesen egiten den ohiko enkantean.

Oraingoan, Tielveko Angel Diaz Herrero gaztandegiak egindako bi kilo eta erdi inguruko pieza bat izan da lehiaketan parte hartu zuten hamabost ekoizleen artean onena, eta epaimahaiak aukeratu du, ondoren, enkantean jarri zutena.

Gazta hori eskuratzeko lehia 14:10ean hasi zen, 3.000 euroko hasierako prezioarekin eta Asturiasko eta Madrilgo bederatzi ostalaritza-establezimenduren parte-hartzearekin (horietako lauk lehen aldiz hartu zuten parte); horien artean, Llagar de Colloto zegoen, azken lau edizioetako Cabrales Gazta Onena eskuratu zuena.

2018an, jatetxe horrek 14.300 euro ordaindu zituen lehiaketa irabazi zuen piezagatik, eta enkantean jarritako munduko gaztarik garestienaren lehen Guinness World Record saria eskuratu zuen; urtebete geroago, kopuru hori berriro gainditu zuen, 20.500 euro ordaindu baitzituen, eta berriro 2023an, 30.000 euroraino iritsi zenean.

2022an, bi urteko pandemiaren ostean, Llagar de Collotok 17.000 euro ordaindu zituen irabazlearen truke.

Kobazulo naturaletan heldua

Cabrales gazta naturala da, artisau-eran behi-esne gordinarekin edo bi edo hiru motatako nahasketarekin –ardi- eta ahuntz-behia– egina. Bi eta lau hilabete bitartean heltzen da Europako Mendietako haitzulo naturaletan, hezetasun-egoeran. Horri esker, penicillium motako lizunak garatzen dira, eta horrek kolore urdin berdexkako zainak eta orbanak ematen dizkio.

Zaporea pixka bat pikantea da, eta are nabarmenagoa da ahuntz-esnez eta ardi hutsez egina dagoenean, edo ekoizpen-eremuko (Cabrales kontzejua) eta Peñamellera Alta udalerriko (Picos parke nazionalaren erdi-erdian) hiru ganadutegi erregistratuetatik datorren nahastean.

Cabrales Babestutako Jatorri Deituraren (BJD) babespean dago 1981az geroztik, eta Asturiasen dauden 300 gaztandegi-erreferentzien artean nazioartekoena eta ezagunena da, Europan gazta-aukera gehien duen eskualdeetako bat.

Ekoizleek, batez beste, hamahiru euro ordaindu behar dituzte kiloa erosteko, eta Jatorri Deitura Babestua duten hogeita bat lagunek ia 290.000 kilo Cabrales saldu zituzten iaz, eta horietatik laurdena Espainiatik kanpo saldu zen.

Zehazki, 54.258 kilo merkaturatu ziren Europar Batasuneko herrialdeetan, eta 18.000 kilo baino gehiago banatu ziren munduko gainerako herrialdeetan, Gimena Llamedo Printzerriko presidenteordeak lehiaketa egin den bitartean eman dituen datuen arabera.