Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Elkarteak (OCU) asteazken honetan ohartarazi duenez, "Gabonetako ohiko" elikagaien prezioa %5,2 igo da, eta horietatik seik "maximo historikoak" ezarri dituzte, hala nola, arkumeak, ananak eta bisiguak.

Kontsumitzaileen elkarteak Gabonetako prezioen behatokia jarri du martxan, eta azterketa horren helburua da egun horietan elikaduraren prezioek izan duten bilakaera "zaintzea", azaldu dute ohar batean.

OCUk 2015etik aztertzen du Gabonetan ohikoak eta eskaera handikoak diren 16 produkturen prezioa Albaceteko, Bartzelonako, Bilboko, Madrilgo, Malagako, Sevillako eta Valentziako udal-merkatuetan, supermerkatuetan eta hipermerkatuetan.

Konparatutako datuen arabera, Eguberrietako saskiko hamar produktu garestitu egin dira.

Honako hauek dira: ostrak (%19), granada (%17), esneko arkumea (%16), lupia (%12), beita urdaiazpiko iberikoa (%11), bisigua (%10), anana (%10), angulak (%9), Galiziako lanpernak (%8) eta txahal biribila (%6).

Gehienezkoak

Eta gehien igotzen direnen artean, sei daude maximoetan: arkumea, txahal borobila, bisigua, lonbarda, anana eta granada.

Aldiz, lonbardiarrak bere prezioari eutsi dio, eta txirlak (- %19), indioilarra (- %6), otarrainxkak (- %5), pularda (- %3) eta legatza (- %1) jaitsi egin dira.

OCUrentzat, igoerarik garrantzitsuenak ohi baino eskaintza murritzagoa duten eta denbora tarte horretan eskari handia duten produktuetan daude, eta, oro har, aurten gabonetako saskia azken urteetako garestienetakoa izango dela ohartarazi dute.

Gabonetako otorduak ondo planifikatzea, erosketak aurreratzea, eskaintzak aprobetxatzea edo produktu garestienak merkeagoak diren beste batzuekin ordezkatzea gomendatu diete antolatzaileek kontsumitzaileei.