Espainiako ostalaritzak udako denboraldi etsigarri bati aurre egin behar dio, klima ezegonkorra eta prezio altuak direla eta, taberna eta jatetxeetako bezeroak urrundu egin baitira. Ez euriteek eta hotzaldiak leku batzuetan, ezta bero boladek beste batzuetan ere, ez diote mesederik egin sektoreari, udak aurrera egin ahala bere diru sarreren aurreikuspenak nola desagertzen diren ikusten baitu.

Denboraldiaren hasieran, Espainiako Ostalaritza elkarteak ostalaritzako establezimenduen fakturazioan %5eko igoera aurreikusten zuen. Hala ere, abuztuko azken astea begien bistan izanda, enpresaburu asko kopuru horretara ez iristeko beldur dira, eta galerak ere aurreikusten dituzte. Uztaila bereziki zaila izan zen, espero baino tenperatura baxuagoekin kostaldeko zenbait eremutan, eta kontsumitzaileentzat oztopo izaten jarraitzen duten prezioekin; izan ere, beren apartamentu turistikoetan kozinatzea aukeratzen dute, bazkaltzera kanpora joan beharrean.

Abuztuko lehen hamabostaldian iazko zifren antzekoak mantendu bazituen ere, sentimendu orokorra da geldialdia dagoela eskari nazionalean. Espainiako Ostalaritzak hasierako aurreikuspenak jaitsi ditu, eta espero baino arrakasta gutxiago izango duen udako itxiera iragarri du. Urteko lehen seihilekoan janarien eta edarien zerbitzuen fakturazioak %7,5eko hazkundea izan duen arren, Estatistikako Institutu Nazionalaren (INE) datuen arabera, okupazioaren %1,7ko igoerak ez du islatzen taberna eta jatetxeetan bezero gehiago egotea.

Uda korapilatsua

Kantabrian, baldintza klimatiko txarrek eta turistaren dibertsifikazioak —ostatu merkeagoak aukeratzen ditu, hala nola kanpinak eta karabanak— %5 murriztu dute fakturazioa, 2023koarekin alderatuta. Errioxan, Errioxako Ostalaritzako presidenteak %15eko beherakada aurreikusi du, iazko udarekin alderatuta; enoturismoak ez ditu aurreikuspenak bete, eta mahats-bilketa hilabeteetan hobetzea espero du.

Bestalde, Madrilen, lokal askok itxialdia egiteko eta langileei atsedena emateko aprobetxatzen dute uda, ostalaritza jarduera izugarri jaisten baita madrildarrak kostaldera joaten direnean. Balearretan, bi urteko arrakastaren ostean, ahulagoa izan da aurtengo uda: neurrizko kontsumoa izan da, eguraldiaren ezegonkortasunagatik, eta eskualdeari eragin zion azken DANA. Sevillako ostalaritzak ere ez du bere denboraldirik onena izan, eta diru-sarreretan beherakada nabarmena izan da, muturreko tenperaturek turistak zein bertakoak uxatzen dituztelako, gune freskoagoetan babesa bilatzen dutenak.

Azkenik, Cadizen, kontsumitzaileen agortze ekonomikoaren ondorioz, zenbait urtez gastua handitu ondoren, fakturazioa % 10 jaitsi da 2023koarekin alderatuta, eta kontsumoa txikiagoa izan da tabernetan zein jatetxeetan, supermerkatuetara eta ostatu turistikoetako etxeko janarietara mugituz.

Udako azken asteak aurretik direla, ostalaritza sektoreak gorakada bat espero du, baina zifrek uda zaila izango dela iradokitzen dute.