- Ostalaritza-establezimenduek eta beste elikagai-zerbitzu batzuek aukera eman beharko diete bezeroei, kostu gehigarririk gabe, kontsumitu ez dutena eramateko, eta horren berri eman beharko dute, ahal dela kartan edo menuan.

Horretarako, berrerabil daitezkeen ontzi egokiak eduki beharko dituzte, Elikagaien Galera eta Hondakinen Prebentzioari buruzko Legearen proiektuak jasotzen duenaren arabera. Araudi horren bidez, zaborretara botatzen diren kontsumitu gabeko elikagaiak erabat murriztu nahi dira, eta horiek hobeto aprobetxatu.

Halaber, arauaren arabera, elikagaiak banatzen dituzten enpresek, administrazioekin batera, lehentasunezko kontsumo-data edo iraungitze-data hurbil duten produktuen salmenta sustatu beharko dute.

Zehazki, autonomia-erkidegoek finkatuko duten azalera duten txikizkako saltokiek (inoiz ez 400 metro karratu baino txikiagoa), kontsumitzeko egoera ezin hobean dauden produktu itsusiak, akastunak edo estetikoak ez direnak salmentan jarri beharko dituzte.

Halaber, garaian garaiko elikagaiak, hurbilekoak, ekologikoak eta ingurumenari dagokionez jasangarriak eta soltean saltzen lagundu beharko dute, eta haien aprobetxamenduari buruzko informazioa hobetu.

Legeak ezartzen du Gobernuak politika publikoak eta neurriak hartuko dituela lehentasunezko kontsumo-datak galeren eta elikagai-hondakinen prebentzioari eta murrizketari egokitzeko, eta, hala badagokio, lehentasunezko kontsumo-data gainditua duten produktuak merkaturatzeko aukera sustatzeko. Horretarako, kontuan hartuko dira EBk arlo horretako lege-proposamenetan ezarritako irizpideak. “Elikadurari, elikagaiak eskuratzeari, elikadura osasuntsua, segurua eta jasangarria izateari eta prezio onean izateari buruzko eztabaida sozialera deitu nahi da. Ez dago elikagairik zaborretan amaitzen dena baino garestiagoa”, azpimarratu zuen atzo Luis Planas Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministroak.