Patata-tortilla egiteak duela urtebete baino %20,4 garestiagoa da uda honetan; krustazeoak, moluskuak eta arrain-prestakinak jatea %8,1 garestiagoa da, eta txigortu bat gurinarekin gosaltzea ia %12 garestiagoa da, Ukrainako gerrak ekonomiari eragiten dion inpaktuak markatutako testuinguruan.

Nahiz eta Estatuan Kontsumoko Prezioen Indizea (KPI) apaldu egin den, 2022ko uztailaren %10,8tik (herrialde horretan lortu zen maximoa) aurtengo uztailaren %2,3ra arte, elikagaien urte arteko tasa %10,8ra iritsi zen 2023ko zazpigarren hilabetean.

Nabarmentzekoak dira, batez ere, honako hauek: azukrearen urtetik urterako igoera (+% 44,2); olioak eta koipeak (+% 20,4); esnea (+% 17,7); patatak (+% 16,7); txerri-haragia (+% 15,8); beste elikagai-prestakin batzuk (+% 13,6); ur minerala, freskagarriak eta zukuak (+% 13,4); estatuko lekal- eta barazki-prestakinak (+% 12,8).

Hala ere, janaria prestatzeko orduan kontuan hartu behar da elektrizitatearen, gasaren eta beste erregai batzuen prezioa %34,1 jaitsi dela 2022ko uztailarekin alderatuta.

Hala, patata-tortilla bat egiteak duela urtebete baino gehiago balio du uztailean; izan ere, arrautzak %12,8 garestitu dira, olioa %20,4 eta patatak %16,7 igo dira.

Era berean, krustazeoak, moluskuak eta arrain-prestakinak jatea %8,1 garestiagoa da, eta arrain freskoa eta izoztua, berriz, %3,8 garestiagoa.

Gosaria ere garestitu egin da uda honetan; izan ere, gurin txigortu baten prezioa ia %12 igo da, esnekiak %11,8 eta ogia %4,9 igo direlako. Horri kafearen prezioa %8,1 gehitu zaio, eta azukrea gehituz gero, %44,2.