Argazkien bidez espezie mikologiko bat identifikatzea eta jangarria edo pozoitsua den jakitea ahalbidetzen duten gailu mugikorretarako aplikazioak ugaritzeak identifikazio-sistema horrek izan dezakeen arriskuaz ohartaraztera eraman ditu mikologoak.

Augusto Calzada mikologoarentzat, Zamorana Mikologia Elkartearen buru izanik, landa-eremurako irteeran perretxikoak zer espezietakoak diren jakiteko neofito batek erabili duen baliabide hori "loteria" izan daiteke.

Adibide gisa, gogorarazi du hogei bat makrolepiota oso antzekoak direla, eta app espezializatuek espezierik arruntenekotzat identifika ditzaketela ale horiek, Macrolepiota procera espeziekotzat, nahiz eta gastronomikoki estimatutako kukurrukuak ez izan.

Hori dela eta, Calzadak perretxiko-bilketaren zaleen elkarteetan dauden adituengana joateko gonbita egin du, hartzen denaren segurtasuna izateko eta soilik beren espezieaz erabat ziur dauden aleak jasotzeko.

Era berean, garrantzitsua izan daiteke zer ingurunetan dagoen jakitea, eta, horren erakusgarri, gogorarazten du meskaloak antzekotasun handia duela, toxikoa dela, eta pinudietan beharrean urkietan sortzen dela; beraz, "urkiaren ondoan meskaloren bat aurkitzen baduzu, pentsatu behar da zerbait ez dela egokitzen", adierazi dio EFEri.

250 espezie batera

Onddo jangarriak bereizten laguntzeko, Zamorana Mikologia Elkarteak sukaldaritzako propietateak dituzten espezieetako batzuk eta antzeko itxura duten beste batzuk erakutsiko ditu igande honetan inauguratutako erakusketa mikologiko batean.

Zamorako Unibertsitate Ikastetxeko klaustroan ikus daiteke erakusketa, hilaren 8ra arte, asteazkenera arte. 250 espezie ezberdin inguru daude, probintzia honetako aberastasun mikologikoaren berri ematen duen barietatea.

Izan ere, Zamora, Soria eta Salamancarekin batera, onddo jangarri gehien biltzen dituen probintzietako bat da, eta bertan merkaturatzen baino enpresa gehiago daude finkatuta, boletusak saltzen dituztenak bai Espainian, bai Frantzian eta bai Italian merkatu nagusi gisa.

Horrela eragiten du klima-aldaketak

Hori bai, klima-aldaketak mikologian ere izan du eragina, eta murriztu egin du bai espezie kopurua, bai udazkenean ateratzen den espezie bakoitzeko aleak.

"Orain hezetasun gutxiago eta euri gutxiago dago, eta horrek ez du onddoen hazkundea errazten", azaldu du Calzadak, eta gaineratu du "jasaten ari garen tenperatura igoera horrek eragin handia duela espezieen eklosio-erritmoan".

Hala eta guztiz ere, egun eguzkitsuetan, egun euritsuetan, landan zehar ibilaldi bat eginez gero, saski bat perretxikoekin bete daiteke oraindik, baina kontuz ibili behar da hartzen direnekin.

Hiltzen duten onddoak

Saihestu egin behar dira azken egunotan Zamoran aurkitu diren eta erakusketan sartu diren espezie toxikoak, hala nola Amanita faloides, hau da, irensteagatik heriotza gehien eragiten dituen onddoa, "itxura atseginak" engainatu egin dezakeelako eta bere hilgarritasuna hain handia delako, non ale bakar bat kontsumitzeak heriotza ekar baitezake, Zamorana Mikologia Elkarteak gogorarazi duenez.

Ez da hain arrunta, baina hilgarria ere bada Cortinarius orellanus, aurten Zamorako erakusketa mikologikoan bildu direnen artean interes zientifiko handieneko aletzat hautatu dena.

Espezie "nahiko polita" da, eta haren kontsumoak, hasiera batean, ez du pentsarazten espezie horren toxikotasuna; izan ere, bertan dagoen konposatu kimikoak, gernu-espezieak, jan eta bi astera erakusten ditu ondorioak. "Konturatzen zarenean gibela suntsitu dizu", ohartarazi du Calzadak. Unibertso mikologikoan ere itxurek engainatu egiten dute.