Basque Culinary Centerrek eta Basotik Fundazioak, Gipuzkoako Foru Aldundiaren erakundeak, lankidetza-hitzarmen bat sinatu dute astelehen honetan. Hitzarmen horren bidez, Gastronomia Fakultateak gutxienez hamar hektarea lur berrituko ditu zortzi urtean, eta jasangarritasunarekin lotutako ekintzak bultzatuko ditu.
Xabier Arruti Lurralde Oreka Berdeko foru diputatua, Jon Ander Ostolaza BSTK Basotik Fundazioko kudeatzailea eta Joxe Mari Aizega Basque Culinaryko zuzendari nagusia izan dira basoberritze ekintza osatuko duten neurri ugari martxan jartzeko akordioa sinatu dutenak.
Hitzarmena gastronomia fakultatearen garapen iraunkorrerako plan estrategikoaren barruan dago, eta haren karbono aztarna murriztera bideratuta dago, gastronomia jasangarria sustatzeaz gain. Ekimen aipagarrienen artean, Aretxabaletan (Gipuzkoa) dagoen lursail batean bertako haritza (Quercus robur) landatzea dago, 2025ean egingo dena.
Hainbat kolektibo
Basque Culinary Centerrek hainbat kolektibo inplikatuko ditu basoen kudeaketa iraunkorrari buruz sentsibilizatzeko, eta BSTK-k, berriz, baso-berritze lanak egin behar diren uneari buruzko ezagutza emango du. Gainera, gastronomia transmisio bide gisa erabiliko duten prestakuntza ekimenak ere jarriko ditu martxan fakultateak, besteak beste, sukaldeetako "zaleentzako ikastaroak", tokiko eta sasoiko produktuen sustapena, besteak beste.
Azkenik, bi erakundeek elkarrekin lan egingo dute euskal gastronomia eta lurraldearen balioa sustatzeko eta garatzeko, Mantala Basque Gastronomyk bultzatutako ekitaldi eta proiektuen bidez. Ekimen horren helburua da euskal gastronomia indartzea, ezagutza trukatuz eta lurraldeari eta baliabide naturalei balioa emanez.