Síguenos en redes sociales:

2 motako diabetesa dutenentzat patatak onuragarriak izan daitezkeela frogatu dute

Akhavanek datozen hilabeteetan ikerketa zabaltzeko asmoa du, parte-hartzaileen populazio handiagoa eta anitzagoa sartzeko, eta patatak Mediterraneoko elikadura-patroi batean txertatzeko

2 motako diabetesa dutenentzat patatak onuragarriak izan daitezkeela frogatu duteFreepik

Esku batean kabitzen den patatak, adibidez, 2 motako diabetesa duten helduetan gerria eta odoleko azukrea murrizteko behar adina mantenugai ditu. Hala ere, nahiz eta patatak --bereziki, azala - osasuna hobetzen duten elikagaiz beteta egon, dieta egiten duten pertsonen artean ez da inoiz ospe ona izan.

Uste hori laster alda liteke, Las Vegaseko (Estatu Batuak) Nevadako Unibertsitateko Osasun Zientzia Integratuen Fakultateko Kinesiologia eta Nutrizio Zientzien Saileko Neda Akhavan irakaslearen ikerketa berri bati esker.

Akhavanek patatek 2 motako diabetesa duten pertsonentzat dituzten onura kardiobaskularrei buruzko bere aurkikuntzak aurkeztu zizkion berriki Patataren Ikerketarako eta Hezkuntzarako Aliantzari.

"Nutrizioaren munduan oso estigmatizatuta dauden elikagaien inguruan ikertzea gustatzen zait", adierazi du. "Jende gehienak nagusiki frijitzen den edo gantz asko duen zerbaitekin lotzen du patata, eta argi utzi nahi genuen patata bat, behar bezala prestatzen denean, funtzionala eta osasungarria izan daitekeela", gaineratu du.

Patatak probatzen

Akhavanek 24 parte-hartzaile izan zituen ikerketan, guztiak 2 motako diabetesarekin, medikazioarekin ondo kontrolatuta zegoena. Patatari buruzko Ikerketa eta Hezkuntzarako Aliantzak finantzatzen du, eta uste da hauxe dela diabetesa duten helduentzat elikagai horrek dituen onura kardiobaskularrak zientifikoki neurtzen dituen lehen ikerketa.

Azterketako taldeko parte-hartzaileei labean egindako patata bana eman zitzaien. Patata bakoitzak 100 gramora arteko azala izan behar zuen, eta 20 gramo karbohidrato baino ez. Gutxi gorabehera, nahikoa zen esku batean sartzeko, eguneroko otorduetan jaki gisa laguntzeko.

Kontrol-taldeari arroz zuriaren antzeko anoa bat eman zitzaion, kaloria eta karbohidrato kopuru berarekin. Azterketa egunero egin zen, 12 astez, eta gluzemia-kontrolaren eta osasun kardiometabolikoaren indizeetan aldaketak ikusteko behar den gutxieneko denbora hartzen da kontuan.

Ikerketan parte hartu zutenei tuberkuluei belarrak edo espeziak gehitzeko baimena eman zieten, edo koilarakada erdi gurin ere bai, baina ez frijitzeko aholkatu zieten.

Ondorioak eta gomendio nagusiak

Baraurik zeudenean odoleko glukosa-maila zertxobait jaitsi zela ikusi zen patatak jan zituzten azterketako parte-hartzaileetan. Azterketako parte-hartzaileek gorputz-osaeran, gerriaren zirkunferentzian eta atsedenean dagoen bihotz-maiztasunaren murrizketan ere hobekuntzak erakutsi zituzten.

"Gure ikerketaren emaitzek erakusten dute patatak modu osasungarrian sar daitezkeela 2 motako diabetesa duten pertsonen dietan, gluzemia-karga altua duten beste elikagai batzuekin ordezten direnean, hala nola ale luzeko arroz zuria", esan du Akhavanek.

"Gainera, ez zen efektu kaltegarririk ikusi neurtutako osasun emaitzetan, eta osasunerako onura kardiometaboliko batzuk frogatu ziren, ikustea espero genuenarekin bat zetozenak. Beraz, diabetikoek ez lituzkete patatak saihestu behar", adierazi du.

Akhavanen esanetan, elikagai guztiekin bezala, moderazioa eta prestatzeko metodoak dira gakoa. "Patatak erabilera anitzeko elikagaiak dira, eta ia sukalde mota guztietan jan daitezke, baina dieta orekatu batean sartu behar dira", adierazi du.

"Denbora askorik ez baduzu, patata erreen kantitate handi bat presta dezakezu, edo labean, eta denbora luzez irauteko prestatu. Ez nago patatak irakitearen kontra, baina azaletik ahalik eta potasio gehien gorde behar da, eta horrelako zerbait galtzen da irakiten hasten direnean".

Patatak defendatzen

Mendebaldeko dietan, patatak dira potasio iturri aberatsenak, eta frogatuta dago potasio asko duten dietek hipertentsio arteriala eta 2 motako diabetesa prebenitzen dituztela. Gainera, pataten azalak "almidoi erresistentea" izeneko zuntz mota bat dauka, glukosaren kontrola, profil lipidikoak eta asetasuna hobetzen dituela frogatu duena. Osasunerako onura gehigarri horiek direla eta, patatak azalarekin jatea gomendatzen du Akhavanek.

"Jende asko harritu egiten da patata batek platano batek baino potasio maila altuagoa duela jakitean", adierazi zuen. "Sinetsi ala ez, labean egindako patata mendebaldeko dietan kontsumitzen den elikagai asegarrienetako bat da. Eta, erreta kontsumitzen denean, egunean zehar beteago sentitzeko gaitasuna handitzen da", adierazi du.

Akhavanek ikerketa zabaltzeko asmoa du datozen hilabeteetan, parte-hartzaileen populazio handiagoa eta anitzagoa sartzeko, eta patatak Mediterraneoko elikadura-patroi batean sartzeko. Horrez gain, patataren kontsumoak elikadura-ereduetan duen eragina eta horrekin lotutako osasun-onurak aztertzeko asmoa du.