DONOSTIA. Pandemia sartu zenetik, ostalaritza-establezimenduek zenbait neurri hartu behar izan dituzte beren lokaletan, dagozkien osasun-protokoloetara egokitzeko. Betetzen direla kontrolatzeko, hainbat kontrol egiten dira erabiltzaile guztien segurtasuna bermatzeko.

Enrique Ramos Osasun Publikoko zinegotziak adierazi duenez, "Udaleko Osasun Publikoko Sailak bisita batzuk egin ditu ostalaritzako establezimenduetara, pandemia dela eta, kontrol higienikoko plan berezi batean oinarrituta. Emaitza oso positiboa izan da, taberna gehienak arauak betetzen ari baitira ".

Hiriko taberna gehienek pintxoak babesteko beira-arasak jartzeko betebeharra betetzen dute, osasun-neurri gisa. Udalak ikuskatutako 10 establezimendutatik 9k dagoeneko badituzte beira-arasa horiek, eta bisitatutako biri bakarrik iritsiko zaie laster zehapen bat neurria ez betetzeagatik, nahiz eta horretarako eskatu.

Enrique Ramosen hitzetan, "Sektorea, oro har, higiene arauak betetzen ari da, eta arduratsua izaten ari da, ez bakarrik botere publikoek hala eskatzen diotelako, baizik eta badakielako bezeroek segurtasuna eta bermeak behar dituztela une zail honetan".

Ikuskapen sakona

Ikuskapenean higieneari dagozkion hainbat neurri aztertu dira. Zehazki 15 parametro izan dira, eta horien artean daude:

  • Pintxoen beira-arasa
  • Lokalaren garbiketa eta mantentze-lanak
  • Baxeraren eta beirateriaren babesa
  • Gainazalen eta ekipoen desinfekzioa
  • Eskuen garbiketa
  • Gelaren presentzia
  • Kartarik eza

Orohar neurri guztiak ongi bete diren arren, eskuen garbiketarekin lotutako alderdiak izan du besteekiko alderatuta nolabaiteko beherakada.

Lehen bisitan, Osasun Publikoko arduradunek neurrien eta egin beharreko zuzenketen berri eman dute, eta bigarren bisitan egiaztatu dute ez-betetzeak zuzendu diren ala ez. Bisita horietan, hainbat establezimendutara egin dira, hala nola:

  • Tabernak
  • Jatetxeak
  • Pizzeriak
  • Kebabak
  • Kafetegiak
  • Pubak
  • Erretiratuen etxeak