Euskal Herriko Unibertsitateak (UPV/EHU) 'Azukrea eta edulkoratzaileak, zer jakin behar dut?' gida argitaratu du, Europar Batasunean baimendutako 19 edulkoratzaileak azukrearekin alderatzen dituena eta osasunean izan ditzaketen ondorio kaltegarriak zehazten dituena.

Liburuak azaltzen du sakarosa, hau da, "mahaiko azukrea", azukre-kanaberatik edo azukre-erremolatxatik lortzen dela, eta azukre beltza edo panela bezalako beste aldaera batzuk ez direla osasungarriagoak.

Azukre askeen (gizentasuna, diabetesa eta gaixotasun kardiobaskularrak, adibidez) ondorioz sortzen diren osasun arazoen aurrean azukre gabe edo azukre proportzio txikiagoarekin gozatzeko alternatibak dira edulkoratzaileak.

Gidak EBko 19 edulkoratzaileen ezaugarri nagusiak deskribatzen ditu, eta azukrearekin alderatzen ditu, kontsumitzaileak aukera baten alde egiteko behar duen informazioa izan dezan.

Nahiz eta, teorian, eztitzaileak azukrea baino onuragarriagoak izan daitezkeen, energia gutxiago ematen dutelako, ez daude ondorio negatiboetatik salbuetsita, eta ez dira egokiak pertsona guztientzat, adin edo egoera fisiologiko guztientzat (haurdunaldia edo edoskitzea, adibidez) edo patologikoentzat.

Polialkoholek, adibidez sorbitolak, xilitolak eta maltitolak, azukreak baino kaloria gutxiago ematen dituzte eta ez dute txantxarrik sortzen, baina kopuru handitan kontsumitzen badira, libragarri gisa joka dezakete, sabelaldeko ondoeza eta beherakoa sortuz.

Kontuan hartu beharreko beste alderdi bat da eztitzaile guztiak ez direla egokiak edozein sukaldaritza-erabilerarako. Horrela, sukralosa eta aspartamoa tenperatura altuetan degradatu eta konposatu toxikoak sor daitezke, beste edulkoratzaile batzuk uretan disolbagarriak ez diren bitartean, eta, beraz, prestakin batzuetan edo edarietan ez lirateke disolbatuko.

EHUko Farmazia eta Elikagaien Zientziak Saileko Nutrizio eta Obesitate Taldeak, Carlos III.a Osasun Institutuko Gizentasunaren eta Nutrizioaren Ziber Fisiopatologiak eta Bioaraba Osasun Ikerketa Institutuak egin dute gida.