Euskadi da arrantza-produktuen per capita kontsumo handiena duen autonomia-erkidegoa (28,8 kilo urtean), eta atzetik ditu Asturias eta Gaztela eta Leon; Kanariar Uharteek, berriz, gutxiago kontsumitzen dute, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren (MAPA) datuen arabera.

2021eko Etxeetako Elikagaien Kontsumoaren Taularen arabera, pertsona bakoitzak 22,72 kilo jaten ditu urtean itsasoko eta akuikulturako produktuetatik, eta aurreko urtean baino % 8,5 gutxiago (-2,12 kilo).

Batez besteko hauek gainditzen dituzte: Euskadi eta Asturias (28,69 kilo pertsonako), Gaztela eta Leon (26,95 kilo pertsonako), Galizia (26,54 kilo), Nafarroa (25,59 kilo), Aragoi (24,35 kilo), Kantabria (24,09 kilo), Katalunia (23,76 kilo) eta Errioxa (23,6 kilo).

Behetik

Kanariar Uharteak dira, ordea, pertsona bakoitzeko arrain eta itsaski gutxien kontsumitzen dutenak (16,69 kilo).

Batez bestekoaren azpitik daude, halaber, Balearrak (20,3 kilo), Valentziako Erkidegoa (20,8 kilo), Murtzia (21,5 kilo), Andaluzia (21,24 kilo), Madril (21,6 kilo), Gaztela-Mantxa (22,29 kilo) eta Extremadura (18,67 kilo).

Etxeko arrantza-produktuen per capita kontsumoa nabarmen jaitsi zen 2021ean, 2020an baino. Urte hartan, konfinamenduaren ondorioz gora egin zuen, baina 2019an baino pixka bat handiagoa izan zen, %0,8.

Kontsumoa jaisteak arrainak, moluskuak eta kontserbak kaltetzen ditu.

Freskoa

Espainian gehien kontsumitzen den arrain mota freskoa da, pertsonako 9,63 kilo urtean, nahiz eta 2021ean %9 murriztu zen.

Pertsonako kontsumitzen diren kiloen proportzio handiena duen hurrengo mota arrain- eta molusku-kontserbak dira, %6,9 jaitsi baitziren, 4,51 kilo arte.

Arrainaren segmentuak izan zuen atzerakadarik okerrena: %7,4 jaitsi zen urtean, eta 2,27 kilo pertsonako.

Espainiako etxeetan 1.051.532 tona arrain eta itsaski erosi ziren 2021ean, aurreko urtean baino %8,4 gutxiago eta 2019an baino %1,2 gehiago.

Guztira 9.779 milioi euro gastatu zituzten arrantza-produktuetan, 2020an baino %4,5 gutxiago eta 2019an baino %8,7 gehiago.